Zina ve cinsel sadakat yükümlüğü çoğu zaman birbirine karıştırılmaktadır. Peki aralarındaki fark nedir?
Sadakat yükümlülüğüne aykırı sayılabilecek her davranış boşanma davalarına konu edilebilir. Ancak zina sebebiyle boşanma davası açabilmek için sadakat yükümlülüğüne aykırılık teşkil eden fiilin zina olması gerekmektedir. Zina ise evli olan erkeğin veya kadının eşinden başka birisiyle CİNSEL İLİŞKİ yaşamasıdır.
Zina ve cinsel sadakat yükümlülüğünü birbirinden ayıran en temel nokta "karşı cinsle cinsel birliktelik yaşanması" dır. Karşı cinsle, sanal ortamda yapılan yazışmalar, konuşmalar, görüntülü sohbetler veyahut salt duygusal ilişkiyi gösteren flört, öpüşme, sarılma gibi hareketler zina kavramına girmez. Zina olgusunun gerçekleşmesi için evli bir kişinin karşı cinsten biriyle cinsel birliktelik yaşaması şarttır.
Netice itibariyle, zina ve sadakat yükümlülüğü birbirinden faklı kavramlardır ve iki kavramın boşanma ve mal paylaşımı davasının sonuçları açısından da birbirinden farklıdır. Biz bu yazımızda cinsel sadakat yükümlülüğüne aykırılığı anlatacağız.
SADAKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDİR?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun “Evliliğin Genel Hükümleri” başlıklı bölümünün 185. madde üçüncü fıkrası “Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar” hükmünü içermektedir.
Sadık kalma ya da sadakat kavramı dediğimiz zaman sadece cinsel sadakatin anlaşılmaması gerekir. Çünkü sadakat sadece cinsel anlamda değil cinsel, duygusal, ekonomik, sosyal, fiziksel ve görsel sadakat olarak ayrıma tabi tutmak mümkündür,
Yargıtay sadakat yükümlülüğü konusunda “içten bağlılık” ilkesine yer vermektedir. Yani eşlerden birisinin davranışı içten bağlılığa aykırı ise bu sadakat yükümlülüğün ihlali anlamına gelecektir. Bir başka deyişle eşine içten bağlı kişinin yapmayacağı davranışları sadakat yükümlülüğünün ihlali olarak kabul etmektedir.
CİNSEL SADAKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ İHLAL HANGİ DELİLLER İLE İSPAT EDİLEBİLİR?
Her yargılamada olduğu gibi, boşanma davasında da, taraflar ortaya attıkları iddialarını ispatlamak zorundadırlar. Bir iddiayı ortaya taraf, iddiasını hukuka uygun deliller ile ispatlayamaz ise mahkemece bu iddiaya dayanılarak bir hüküm verilmez. Öyle bir olayın varlığı kabul edilmez. Bu sebepledir ki; bazen aldatılan taraf aldatıldığını bilir ancak bu durumu mahkeme önünde ispat edemediği için mahkemece bu yönden hüküm kurulmaz.
Kanunda cinsel sadakat yükümlülüğü ihlalinin ispatı için özel bir delil aranmamıştır. Hukuka uygun elde edilmiş ve hakimi ikna etmeye yetebilecek her şey delil olarak gösterilebilir. Ayrıca sunulan delilin içeriği de çok önemlidir. Bu sebeple delil değerlendirilmesi yapılırken uzman bir boşanma avukatından hukuki destek alınması çok önemlidir. Her fotoğraf ve video bu durumu ispatlamaz. Delil olarak sunulan fotoğraflara veya videolara bakan herhangi bir kişinin, şüphe bırakmayacak şekilde görüntüdekilerin flört ettiğini anlayabilmesi gerekir. İki kişinin yemek yerken, çay içerken çekilmiş fotoğrafları bu durumu ispatlamaya yetmez.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere aldatma her türlü hukuka uygun delille ispatlanabilir. Bunun bir sınırlaması yoktur. Genellikle, boşanma davalarında, otel kayıtları, banka kayıtları, telefon ve mesaj kayıtları, mesajlaşmalara ilişkin ekran görüntüleri, uçak biletleri delil olarak gösterilmektedir. Yargıtay Cinsel Sadakat Yükümlülüğünün sadece eşlerden birisinin eşi dışındaki kişiyle cinsel ilişkiye girmesi olarak değil aynı zamanda eşlerin “güven sarsıcı hareketlerde bulunmama” yükümlülüğünü de kapsadığını kabul etmektedir.
Örneklemek gerekirse, eşlerden birisi başka birisi ile cinsel ilişkiye girmese de, aşağıda örneklediğimiz davranışlarda bulunur ise “güven sarsıcı davranışlarda” bulunduğu için cinsel sadakat yükümlülüğünün ihlali olarak kabul edilecektir.
Eski sevgilisi, eski nişanlısı, eski eşi ile görüşmek,
Karşı cinsten birisiyle el ele tutuştuğunun görülmesi,
Eski sevgilisini unutamadığını söylemesi, fotoğrafını saklaması, araştırması,
Facebook, İnstagram, Whatsapp gibi sosyal medya platformlarında kendisini bekar olarak tanıtması, başka birisiyle ilişkiye açık olduğuna ilişkin paylaşımlarda bulunması,
İletişim araçları ile (facebook, instagram, whatsapp, SMS gibi) karşı cinsten kişiler ile mesajlaşmalar, mutad olmayan telefon görüşmeleri ya da olağan olmayacak şekilde sık görüşmeler.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere; bu davranışlara baktığımızda her ne kadar cinsel bir ilişki olmasa da “güven sarsıcı hareketler” olup; “ Sadakat Yükümlülüğü”nün ihlali olarak kabul edilmektedir.
BOŞANMA VE AİLE HUKUKUNDA AVUKATIN ROLÜ
Boşanma ve Aile Hukuku; Karmaşık ve Geniş Kapsamlı Hukuk Dallarından Biridir. Bu Nedenle Alanında Uzman Avukatlardan Hukuki Destek Alınması Hayati Öneme Sahiptir.
Boşanma ve Aile Hukuku konulu tüm iş/işlem/sözleşme ve hukuk davaları titizlikle yürütülmesi gereken ve gereken önem verilmezse telafisi mümkün olmayan zararların açığa çıkabileceği konulardır. Bu nedenle uzman bir ESENYURT BOŞANMA AVUKATI nın yardımı hayati önem taşımaktadır.
Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuşmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın!
Ayrıca; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarını okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmet verdiğimiz hukuk alanları ile ilgili yazılarımız bilgilendirme amaçla yazılmıştır. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple sitemizdeki tüm blog yazıları bilgi amaçlı olup hukuki tavsiye değildir. Hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.
Comments