top of page
Yazarın fotoğrafıBOŞANMA AVUKATI

İCRA TAKİBİ NASIL DURDURULUR? (Çınar Hukuk Bürosu) - (Esenyurt Boşanma Avukatı)


İCRA TAKİBİ NASIL DURDURULUR? (Esenyurt Boşanma Avukatı)
İCRA TAKİBİ NASIL DURDURULUR? (Esenyurt Boşanma Avukatı)

Esenyurt Avukat ve Esenyurt Boşanma Avukatı

Esenyurt Boşanma Avukatı ve Çınar Hukuk Bürosu olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuşmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Çınar Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın!



İCRA TAKİBİ NASIL DURDURULUR? (Esenyurt Boşanma Avukatı)


Birçok kişinin merak ettiği ve bizim de en sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de İCRA TAKİBİ NASIL DURDURULUR? (Esenyurt Boşanma Avukatı) dur. ÇINAR HUKUK BÜROSU olarak bu sorunun yanıtını sizlere anlatmaya çalışacağız.


Borçlu olmadığınız halde hakkınızda başlatılan icra takibine veya borçlu olmanıza rağmen borç miktarı veya faiz tutarının hatalı veya fazla olması sebebiyle ya da icra takibinin yetkisiz icra dairesinde açılmış olması sebebiyle icra takibine itiraz edilebilir. İcra takibinin türüne göre iki farklı itiraz prosedürü uygulanmaktadır. Bu yazımızda itiraz prosedürlerini inceleyeceğiz.


A) KAMBİYO SENETLERİNE DAYALI İCRA TAKİBİNE KARŞI İTİRAZ

Kambiyo senedi nedir? Öncelikle bu sorunun yanıtına bakalım. Kambiyo senedi, ticaret hukukunda, kıymetli evrakın bir alt türü olarak incelenen hak doğurucu niteliğe sahip senetlerdir. Türk Ticaret Kanunu'na göre kambiyo senetleri, poliçe, bono ve çektir.


Poliçeye, bonoya (senet), çeke dayalı icra takiplerine itiraz edilecekse, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 5 GÜN içerisinde İCRA HUKUK MAHKEMESİNDE dava açılması gerekmektedir. İcra dairesine yapılan itirazın hiçbir geçerliliği yoktur. Mutlaka icra hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. İcra mahkemesinde açılan dava kendiliğinden takibi durdurmaz. Dava açılsa bile takip eder. Ancak, hakimin uygun görmesi ve gerekli teminatın yatırılması durumunda takibin geçici durdurulmasına karar verilebilir.


İcra mahkemesine verecek olan dilekçe ile borca veya imzaya itiraz edebileceği gibi hem borca hem de imzaya itiraz edilebilir. Ayrıca borçlu, senedin kambiyo vasfını haiz olmadığından bahisle, beş gün içerisinde icra mahkemesine şikayette de bulunabilir.


İmzaya İtiraz

Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 5 GÜN içerisinde, İCRA MAHKEMESİNE dilekçe ile başvurarak imzaya itiraz edebilir. Senet veya çekteki imzanın kendisine ait olmadığını dile getirebilir. Borçlunun bu iddiasının ispatı için, borçlunun imza örnekleri alınarak senet veya çek üzerindeki imza ile karşılaştırılması için bilirkişi incelemesi yaptırılır. Bilirkişi raporunda imzaların birbiri ile uyuşmadığı tespit edilirse dava kabul edilir ve takibinin durdurulmasına karar verilir.


Borca İtiraz

Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 5 GÜN içerisinde, İCRA MAHKEMESİNE dilekçe ile başvurarak, borçlu olmadığını, borcun ödendiğini, borcu ödemesi için mehil verildiğini, alacağın zamanaşımına uğradığını, senedin gerekli unsurları taşımadığını veya yetki itirazını ileri sürebilir. Bu itiraz satıştan başka icra takip işlemlerini durdurmaz. İcra mahkemesi, borçlunun itiraz dilekçesine ekli olarak ibraz ettiği belgelerden, borcun ödendiğini veya imhal edildiğini, senedin metninden zaman aşımına uğradığını, borçlunun borçlu olmadığını kanaatine varırsa, itirazla ilgili karar verilene kadar icra takibinin geçici olarak durdurulmasına karar verebilir.


Borcun olmadığı, ödendiği veya imhal edildiği resmi veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispatlanmalıdır. Bu takdirde icra mahkemesi davanın kabulüne karar verir. İtirazın kabulü halinde takip durur.



B) GENEL HACİZ YOLUNA DAYALI İCRA TAKİBİNE KARŞI İTİRAZ

İlamsız bir belgeye (fatura, sözleşme vb.) dayalı olarak açılan icra takiplerinde, itiraz icra dairesine yapılır. Borçlu ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 GÜN içinde borca, faize veya yetkiye itiraz edebilir. Bu takiplerde, itirazın icra dairesine yapılması gerekir. Dava açılması gerekmez. İcra dairesine verilecek borca itiraz dilekçesi ile takip kendiliğin durur.



ÖNEMLİ; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarımızı okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Bloglarımız bilgilendirme amaçla yazılmış olup tavsiye niteliğinde değildir. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir BOŞANMA AVUKATINDAN hukuki destek ve danışmanlık alınız.


ÇINAR HUKUK BÜROSU


Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayın!


Comments


  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • TikTok
bottom of page