TERK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
Terk sebebiyle boşanma davası nasıl açılır? Gelin bu sorunun cevabını beraber inceleyelim!
"Terk sebebiyle boşanma" davası özel bir boşanma sebebidir. Bu sebeple belirli şartların gerçekleşmesi gerekir. Aşağıda belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde terk sebebine dayalı boşanma davası açılabilir.
Ancak, halk arasında bilinen terk ile öğretideki terki birbirinden ayırmak gerekir. Örneğin; evden kovulan eşin evi terk etmesi, Medeni Kanun kapsamında terk sayılmamaktadır.
Hangi Hallerde Eş Evi Terk Etmiş Sayılır?
Evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla ortak konuttan ayrılan eş,
Eve dönmemek için haklı bir nedeni olmaksızın eve dönmeyen eş,
Diğer eşi ortak konuttan ayrılmaya zorlayan eş,
Diğer eşin ortak konuta haklı bir sebep olmaksızın dönmesini engelleyen eş terk etmiş sayılır.
Terk Nedeniyle Boşanma Davası Açmasının Şartları
Eşlerden biri evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla ortak hayata son vermiş olmalıdır. Terkten bahsedebilmek için eşlerden birinin ortak hayata son vermesi, ortak konuttan ayrılması ya da haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmemesi gerekmektedir. Ancak eşlerden birinin haklı bir sebep ile konuttan ayrılması veya konuta dönmemesi halinde terk gerçekleşmez. Eşlerden birinin ortak konuttan ayrılarak başka bir yerde oturması mutlaka evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerden kaçındığı anlamına gelmez. Terkin kusura dayanması gerekmektedir. Ancak terkten başka bir amaçla evden ayrılan eş daha sonra haklı bir neden olmaksızın eve dönmezse evi terk etmiş sayılır.
Terkin en az 6 ay sürmüş olması gerekmektedir. Eşlerden birinin evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek maksadıyla ortak konutu terk etmesi ya da haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmemesi halinde diğer eş hemen boşanma davası açamaz. Boşanma davasının açılabilmesi için ayrı yaşamanın en az 6 ay sürmesi ve devam etmesi gerekmektedir.
Terk eden eşe ihtar gönderilmesi gerekmektedir. Terke dayalı boşanma davası açılabilmesi için kanun öncelikle terk eden eşe ihtar gönderilmesi gerektiğine hükmetmektedir. Söz konusu ihtar ile evi terk eden eşe, evliliğin devam ettirilmek istendiği bildirilmiş olmaktadır. Kanunun ilgili maddeleri gereğince ihtarın, evin terk edilişinden itibaren 4 ayın geçmesinin ardından gönderilebilir. Evi terk eden eşe gönderilen ve eve dönmesini bildiren ihtarın, ihtarı gönderen eş için oldukça önemli bir niteliği bulunmaktadır. Eve dön ihtarında, ihtarı çeken eş, geçmişte olan tüm olayları affettiğini, terk eden eşin dönmesi halinde geçmişteki kusurların gündeme getirilmeyeceğini, dava konusu yapılmayacağını dile getirmektedir. Bu yönüyle ihtar, ihtar çekildiği andan önceki tüm olayların affedilmesi anlamına gelmektedir. Affetme ya da hoş görmenin sonucu olarak terk edilen eş artık, terk eden eşin kusuru bulunan vak’alara dayanarak boşanma davası açamayacaktır.
Terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için öngörülen süre yukarıda da izah ettiğimiz üzere terk sebebiyle boşanma davası açılabilmesi için terk tarihinden itibaren en erken dördüncü ayın sonunda bir ihtar gönderilmeli ve ihtarın terk eden eşe tebliğinden itibaren iki ay geçtikten sonra boşanma davası açılabilir. Diğer bir deyişle terk tarihinden itibaren altı aylık süre geçmedikçe boşanma davası açılamaz.
BOŞANMA VE AİLE HUKUKUNDA AVUKATIN ROLÜ
Boşanma ve Aile Hukuku; Karmaşık ve Geniş Kapsamlı Hukuk Dallarından Biridir. Bu Nedenle Alanında Uzman Avukatlardan Hukuki Destek Alınması Hayati Öneme Sahiptir.
Boşanma ve Aile Hukuku konulu tüm iş/işlem/sözleşme ve hukuk davaları titizlikle yürütülmesi gereken ve gereken önem verilmezse telafisi mümkün olmayan zararların açığa çıkabileceği konulardır. Bu nedenle uzman bir ESENYURT BOŞANMA AVUKATI nın yardımı hayati önem taşımaktadır.
Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuşmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın!
Ayrıca; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarını okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmet verdiğimiz hukuk alanları ile ilgili yazılarımız bilgilendirme amaçla yazılmıştır. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple sitemizdeki tüm blog yazıları bilgi amaçlı olup hukuki tavsiye değildir. Hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.
ESENYURT HUKUK BÜROSU
Benzer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayın!
Comments