top of page
Adsız tasarım (24).png

ESENYURT BOÅžANMA AVUKATI
ESENYURT AVUKAT
0541 425 50 74

ANLAÅžMALI BOÅžANMA DAVASI NASIL AÇILMALI, DAVA DÄ°LEKÇESÄ°NE NE YAZILMALI?

 

HAKKIMIZDAKÄ° YORUMLARI OKUMAK Ä°ÇÄ°N TIKLAYIN!

ESENYURT BOÅžANMA AVUKATI

ADRES      : Esenyurt Meydan

TELEFON: 0541 425 50 74

​

Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuÅŸmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt BoÅŸanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekiÅŸmeli boÅŸanma dava larında ve anlaÅŸmalı boÅŸanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın!​

​

Son yıllarda birçok çift arasındaki sorunlar gözle görünür bir ÅŸekilde artmakta ve bu sorunlar çiftleri boÅŸanma aÅŸamasına getirmektedir. BoÅŸanma aÅŸamasına gelen her birey boÅŸanma davasını nasıl açacağını, dilekçesine neler yazacağını araÅŸtırmakta ve öÄŸrenmek istemektedir. Bu yazımızda kısaca "AnlaÅŸmalı boÅŸanma davası nasıl açılmalı, dava dilekçesine ne yazılmalı, anlaÅŸmalı boÅŸanma protokolünde hangi hükümlere yer verilmeli?" sorularının cevaplarını inceleyeceÄŸiz.

 

Öncelikle, anlaÅŸmalı boÅŸanma davası açabilmek için evliliÄŸin bir yıldır devam ediyor olması gerekir. Çiftler evlilikte bir yılı doldurmuÅŸ olmalıdırlar. AnlaÅŸmalı boÅŸanma davasını açabilmek için bir dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Bu dava dilekçesinde;

  • Davanın açılacağı mahkemenin adı (Ör: Ä°stanbul Adliyesi (...). Aile Mahkemesi, Bakırköy Adliyesi (...). Aile Mahkemesi)

  • Davacının adı, soyadı, kimlik numarası, adresi

  • Davalının adı, soyadı, kimlik numarası, adresi

  • Davanın konusu

  • Davaya iliÅŸkin açıklamalar (Davayı neden açtınız, ne istediÄŸiniz gibi ÅŸeyler yazılmalı)

  • Hukuki sebepler (Ör: TMK, HMK vb.)

  • Hukuki deliller (Delilllerinizi yazmanız gerekir.)

  • Sonuç ve istek (Mahkemeden ne istediÄŸinizi yazmanız gerekir.) yer almalıdır.

​

Dava dilekçesi hazırlandıktan sonra anlaÅŸmalı boÅŸanma protokolü düzenlemelidir. Bu protokolde;

  • Tarafların bilgileri (Ä°sim, soyisim, kimlik numarası)

  • Protokolün konusu,

  • MüÅŸterek çocukların isimleri ve velayetlerinin kimde kalacağı,

  • Velayeti kendisine verilmeyen ebeveyn ile müÅŸterek çocuÄŸun hangi tarihlerde ve saat aralıklarında görüÅŸeceÄŸi,

  • MüÅŸterek çocuÄŸa iÅŸtirak nafakası verilecek mi verilmeyecek mi, verilecekse nafakanın miktarı,

  • EÅŸlerden birine yoksulluk nafakası verilecek mi verilmeyecek mi, verilecekse nafakanın miktarı,

  • Ev eÅŸyalarının nasıl paylaşılacağı,

  • Ortak edinilmiÅŸ mal varlıklarının ve ziynet eÅŸyalarının nasıl paylaşılacağı,

  • Çeyiz eÅŸyalarının nasıl paylaşılacağı,

  • Maddi ve manevi tazminat talebi,

  • Dava masraflarının nasıl paylaşılacağı yer almalıdır.

​

Dava dilekçesi ve anlaÅŸmalı boÅŸanma protokolü hazırlandıktan sonra istediÄŸiniz bir adliyeye giderek davanızı açabilirsiniz. Davanızı açtıktan sonra mahkemece bir duruÅŸma günü belirlenip bu tarih size posta yoluyla bildirilecektir. E devletiniz üzerinden de duruÅŸma gününüzü öÄŸrenebilirsiniz.

 

Belirlenen duruÅŸma gününde mahkemeye gitmeniz ve boÅŸanma isteÄŸinizin devam ettiÄŸini hakime beyan etmeniz gerekir. Bu sebeple bu duruÅŸmada her iki tarafın da mutlaka hazır olması gerekir. EÄŸer protokolünüzde bir sıkıntı yoksa mahkeme boÅŸanmanıza ve anlaÅŸmalı boÅŸanma protokolünüzün tasdikine karar verecektir.

 

Mahkemece en geç bir ay içinde davanıza ait olan gerekçeli karar yazılarak dava dilekçesinde berlirtmiÅŸ olduÄŸunuz adreslere gönderilecektir. Gerekçeli karar elinize ulaÅŸtıktan sonra iki haftalık istinaf kanun yoluna baÅŸvurma süreniz iÅŸlemeye baÅŸlayacaktır. Bu iki haftalık süre içerisinde gerekçeli kararı istinaf kanun yoluna taşımazsanız gerekçeli karar kesinleÅŸir ve davanız artık bitmiÅŸ olur.

​

Bu yazımızda kısaca anlaÅŸmalı boÅŸanma davası açma ile ilgili bilgiler verilmiÅŸtir. Ancak anlaÅŸmalı boÅŸanma davası açmak ve anlaÅŸmalı boÅŸanma protokolü hazırlamak deneyim ve hukuki bilgi gerektirmektedir. Geri dönüÅŸü imkansız hak kayıplarını önlemek adına mutlaka deneyimli bir boÅŸanma avukatından destek ve danışmanlık alınız. Yazımız hukuk tavsiye deÄŸildir. Sadece bilgi amaçlı kaleme alınmıştır.

 

BOÅžANMA VE AÄ°LE HUKUKUNDA AVUKATIN ROLÜ

BoÅŸanma ve Aile Hukuku; Karmaşık ve GeniÅŸ Kapsamlı Hukuk Dallarından Biridir. Bu Nedenle Alanında Uzman Avukatlardan Hukuki Destek Alınması Hayati Öneme Sahiptir. BoÅŸanma ve Aile Hukuku konulu tüm iÅŸ/iÅŸlem/sözleÅŸme ve hukuk davaları titizlikle yürütülmesi gereken ve gereken önem verilmezse telafisi mümkün olmayan zararların açığa çıkabileceÄŸi konulardır. Bu nedenle uzman bir ESENYURT BOÅžANMA AVUKATI nın yardımı hayati önem taşımaktadır. Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuÅŸmazlıklarda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt BoÅŸanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekiÅŸmeli boÅŸanma davası ve anlaÅŸmalı boÅŸanma davası hususunda da müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın! Ayrıca; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarını okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmet verdiÄŸimiz hukuk alanları ile ilgili yazılarımız bilgilendirme amaçla yazılmıştır. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple sitemizdeki tüm blog yazıları bilgi amaçlı olup hukuki tavsiye deÄŸildir. Hukuki iÅŸlemlere baÅŸlamadan önce mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.

 

ESENYURT HUKUK BÜROSU

​

DiÄŸer Yazılarımızı Okumak Ä°çin Tıklayın!

bottom of page